Katokset - kevyet kuormapeitesuojat

Erilainen katos

Lokakuu-23
Tällä kertaa ennen lumen ja roudan aikaa otin käyttöön varastossa vuoden verran odottaneet kaaret.

Niin hullulta kuin se kuulostaa, laitoin kasvihuonemuovin kokeillakseni sen kestävyyttä talven yli. Viisaammat neuvoivat odottamaan kevättä. Katsotaan miten tämä toimii lumikuormalla.

Tässä projektissa tein monta asiaa eri tavalla. Kaarille ei ole ainakaan vielä vaakatukia eikä seinillä ole edes vinolaudoitusta. Käytän tässä köysiä ristisidoksissa. Myös kaarien liitos on tehty A-saranoilla. Pystyttäminen oli paljon helpompi, mutta kaaret piti hioa sileiksi. Muovi ei kestä mitään rosoja tai nurkkia.

Katsotaan miten tämä toimii. Kyllä se on ensimmäiset kovat tuulet kestänyt.

Näin niitä voidaan rakentaa

Tarvitsetko kevyen suojan talveksi koneille, puutavaralle, tai rakennustyömaalle? Ehkäpä kasvihuoneeksi?

Helpoin ja edullisin tapa tehdä katos on toteuttaa se vanhalla idealla. Kokemuksen perusteella tiedämme näiden kestävän vuosikausia. Kevytpeitteen voi aina uusia tai käyttää vahvempaa kuormapeitettä.
 
Rakennetta voidaan myös vahvistaa monella tavalla. Kuitenkin alkuperäinen idea on, että katos on väliaikainen, nopea pystyttää ja lopulta purkaa pois tieltä. Ihan ohuesta rimasta kaaria ei kannata tehdä raskaalle pressulle ja lumikuormalle.
Sopiva kompromissi on 300-600 g/m2 kuormapeite ja laudoista taivutetut kaaret metrin välein. Rakentaminen onnistuu vielä käsivoimin kaverin kanssa ilman koneita. Haastavin vaihe on harjaorren kiinnittäminen. Katoksen purkaminen tapahtuu tunneissa. Pressut ovat kiinni köysisolmuilla ja kaaret terassiruuveilla. Mitään rakennusmateriaalia ei mene hukkaan. Kaikki materiaali kulkee peräkärryssä.
 
Alkuperäinen ohje oli Puuvenekorjaamon kotisivuilta. Valitettavasti sitä ei enää ole näkyvissä.