Vaikea arvioida paljonko sahatavaraa tulee tukkikuormasta

Se on aina kuitenkin yllätys minkä laatuisia tukit sattuvat olemaan. Niiden koko, suoruus ja laho. Nyt ainakin tiedän mitä tästä kuormasta tuli.

Toiveena oli tehdä ”vitos-lankkuja” – eli 50mm x 125mm

Tästä kuormasta syntyi 44 kpl lankkuja ja 20 kpl lautoja, kaikki 4 metrisiä. Laudoista puolet eivät ole ihan täyskanttisia. Seitsemän lankkua oli 150mm. Kuormassa oli ns. latva-tukkeja, joiden mitta ei myöskään riittänyt. Ehkä kymmenessä lankussa on hieman vajaata. Mielestäni ihan hyvä tulos.

Nyt sitten seuraavaksi pitää silputa pintalaudat (losot) polttopuiksi.

 


Vannesaha

Haapalankkuja saunan lauteiksi

Nämä 55mm paksut lankut menevät kuivuriin ja sitten höylään.
Mökkinaapurin saunaan uudet lauteet heidän omasta pihapuusta.

Sahausta pieneen tarpeeseen

Paikkakunnalla on parikin kenttäsahaa, jotka toimittavat lautaa ja lankkuja rakentajille. Enimmäkseen niissä sahataan asiakkaiden omia tukkeja mutta myynnissä on myös varastossa kuivanutta sahatavaraa.

Vannesaha on kuitenkin tarkoitettu aivan erilaiseen tarpeeseen. Sillä voi sahata silloin kun tarve tulee ja vaikka yksittäinenkin pikkupuu tai iso ongelmapuu. Sahaustalkoita ei tarvitse järjestää.

Katosten kaaria varten on muutamia vaatimuiksia. Taivutusta varten pitää valita pienioksainen kuusi. Siitä sahataan ydinpuu lankuiksi ja pintalaudat taivutukseen. Taivutus pitää tehdä mahdollisimman tuoreena. Jos lauta ehtii kuivumaan, sitä ei voi enää taivuttaa. Myös laudan mitat ovat hieman erilaisempia kuin vakiomitat.

Heikkoja perusteluja investoinnille, mutta onneksi nämä eivät enää ole kalliita.

Myöhemmin huomasimme, että sahausta löytyi loppukesän ja syksyn joka päivälle. Enimmäkseen isoja puita joista tehtiin tuppilankkua tai pelkkahirsiä.

Vähän isompi sahapuu (70cm)

Kokemuksia

Vannesahalla sahaaminen on hidasta hommaa verrattuna kenttäsahaan. Tällä ei kovin monta puuta työpäivän aikana tule sahatuksi. Ehkä vielä on paljon opettelemista.


Terähuolto on avainasemassa. Vannesahalla syntyy helposti kiemurtelevia sahauksia ja laudan mitat on joka kerta tarkoin mietittävä muutenkin. Oksaiset ja jäiset puut vaativat terältä paljon. Kenttäsahurit eivät tiedä tästä ongelmasta mitään.

 
Onneksi hyviä puolia on myös. On helppo sahata yksin ja ottaa yksittäinenkin puu työn alle. Sahauksen voi jättää kesken tai sahata sitä mukaa kun on tarve. Millaisilla mitoilla tahansa. Ja syntyyhän tästä ainakin polttopuita pintalaudoista (losot).

Pienen pieniä taimien merkintäkeppejä

Ja tietenkin kaarilautoja