Juhannuskoivujen lämmittämistä

24.6.2024 :: Eivät saaneet nämä koivut olla kuivumassa ”rasissa”. Nyt ne ainakin kuivuvat. Lämmitän ne pariksi vuorokaudeksi saunalämpöön – neljä puhallinta  kiertää ilmaa ja viimein kondenssikuivain ottaa loput.

Tällä kiuas-uunilla ei ole vielä kuivattu kuin pari kertaa. Pelottaa, että sähköasennukset sulavat jos menee liian kuumaksi.

Tämän verran tulee klapeja yhdestä Logbullet-kuormasta. Sen oletan olevan noin 2 kiintokuutiometriä, mutta klapeina 5-korillista, noin 4 heittokuutiota. Kuivumisen jälkeen nähdään kuinka monta verkkosäkillistä siitä tulee. Sitten tiedämme määrän pinokuutioina.

Haritus

24.3.2024
Ongelmapuissa alkoi nämä terät juuttumaan kiinni. Siihen oli tietenkin useita syitä mutta tässä korjataan yksi niistä.
Teriä on teroitettu monta kertaa ja hampaissa ei ollut silmin nähden ollenkaan enää sivutaivutusta. Nyt on tähänkin hankittu työkalu.
Kätevä seppä olisi tuon tehnyt itsekin, mutta ei se minulta onnistu. Olen heti alussa sitä mieltä, että tuo mittari on turha. Tässä riittäisi minun mielestäni ihan peruspihti.

Huomenna testataan muuttuuko mieli ja toimiiko terät.

Ensimmäinen Laser-tähtäimen asennus sahaan

Melkoinen prototyyppi-asennus on tehty. Nyt pitäisi löytää lumihangesta oikeita sahattavia puita. Ei löytynyt Laserille vielä muuta paikkaa kuin ovi.

Vaikein asia asennuksessa on valon kohdistaminen juuri siihen linjaan, josta terä kulkee. Aina kun vihreän juovan saa oikeaan kohtaa millintarkasti, niin ruuveja kiristettäessä tulee virhettä suuntaukseen. Laserin asennustelineessä pitäisi olla jonkinlainen hienosäätö. Mutta olen jo tyytyväinen tähänkin.

Seuraava vaihe on hankkia parempi valokatkaisin ja kiinnikkeet akun napoihin. Jännitteen alentajan ja sulakesysteemin sain mahtumaan akkukoteloon.


Suomalaisessa metsäkeskustelussa viljellään myyttejä, jotka eivät ole linjassa suomalaisten metsien tilan ja kehityksen kanssa. Tällä kirjoituksella haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään, mikä on totta ja mikä ei. Blogi on aika pitkä, koska käsittelen metsäaiheita monipuolisesti ja kattavasti. Samalla se toivottavasti antaa sinulle käsityksen omasta arvo- ja ajatusmaailmastani luontoon, metsiin ja kestävyyteen liittyen.

”Onkin pahimman luokan solvaus väittää, että metsäammattilaiset tekisivät mitään muuta kuin parhaansa luonnon hyväksi.”

 

Tässähän on hyvä yhteenveto polttopuun kuivauksesta

Lyhyt Tube-video ja tietoa polttopuiden kuivauksesta:

 

Mr. EtäTyömies

Murretaan myytti! Polttopuut ylivuotisia vai ei? VTT:n mittaukset

https://www.youtube.com/watch?v=tqLIY6_nsrU

Kuusen vaikea lapsuus

Ei ollut tästäkään kuusesta sahapuuksi. Kaksikin pihkarosoa, mutkia ja vielä kaksihaarainen.
Hyvin on lähtenyt kasvamaan harvennushakkuun jälkeen, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Ja samanlaisia ovat kaikki muutkin tämän päivän saaliit.

Otan pari pölkkyä talteen ja sahailen niistä vaikka taimikeppejä. Tästä puusta ei saa edes lauta-taapelin välirimoja.


Jos metsiä ei hoida ajallaan, niin niistä ei tule muuta kuin polttopuuta. Ja sitäkin huonosti.

Omatarve sahauksesta omista puista on ollut suurin hyöty siinä, että olen oppinut katsomaan metsässä puita uudella tavalla. Ja masentavaa on huomata, että omassa metsässäni tällä palstalla suuri osa puista tulee menemään kuitupinoon. Olisi kannattanut hakata ja uudistaa silloin kun ostin tuon palstan. Mutta silloin näin vain isoja puita. En ymmärtänyt niiden laatua.

Kosteus ja lämpötila kuivauskontissa

Tämä erä pieniä sekapuu-klapeja alkaa olla kuiva. Nyt kuivain on pyörinyt 10 päivää – poislukien kolme aurinkoista kuivaa päivää, jolloin pelkkä tuuletin oli käytössä. Viimein ilmankosteusprosentti näyttää siltä että klapien kosteuskin on tarpeeksi alhaalla.

Aamuin-illoin pitää muuttolaatikko tyhjentää vedestä. Kondenssikuivain erottaa tosiaan yli 50 litraa vuorokaudessa, jos lämpötila on optimaalinen 30 astetta. Mutta sekään ei riitä. Kontillisen kuivaus kestää tällä menetelmällä pari viikkoa.

Tuulettimia pitää lisätä.

Ongelmakesä puiden kuivaukselle

Tällaisena kesänä on ollut kuivauskontti koko ajan käytössä. Ei puut tahdo muuten kuivua. Varsinkin kun on tarkoitus käyttää nämä jo tulevana talvena. Sähkön hinnalla leikkiminen harmittaa niin, että tähän pitäisi löytää puulämmityksellä toimiva ratkaisu. Olen suunnitellut jonkinlaista kaminaa kontin ulkopuolelle mistä puhallin vetää ilmaa sisään. Onko kellään ideoita?

Varastopaikka keskelle metsäpalstaa

Tehtiinpä naapurille lanssi – tai laani – millä nimellä sitä kutsutaankaan. Tähän projektiin tuli uutta metsätietä parisataa metriä, tukkikokoisten puiden kaatoa, kantojen ja kivien poistoa.

Nyt tarvittaisiin vielä vähän täyttömaata joihinkin kohtiin ja sepelin levitystäkin.

Sieltähän saatiin mukavasti sahapuita !

Kantojen ja kivien poistoa

Mietinpä sitä, miten isä raivasi suopeltoa aikanaan käsityönä. Terävä lapio ja rautakanki. Tällaisia ja isompiakin kantokasoja oli kymmeniä. Ja lapiolla hän kaivoi sarkaojat ja nosti suohon uponneita hakoja. Samalla kun tappoi käärmeitä.

Miten helppoa tämä on tänään. Ja minä valittelen väsymystä vaikka tekisin koneella vain puoli päivää. Ei ole miehet enää rautaa eikä laivat puuta.

Nyt on selvitetty sähkölinjan paikka

Onneksi sähkölinja ei osunut metsäpalstalleni. Nyt pitää seurata mitä naapurit ovat mieltä tästä.

Kuivaamossa kuivattuja koivu-klapeja (joulu-22)

Vuosi 2022 oli puiden kuivamisen kannalta huono vuosi. Ilmankosteuden ja sateiden takia puiden kosteus ei laskenut tarpeeksi alas. Nyt tilanteen varalle on rakennettu eritetystä varastokontista kuivaamo.
Kondenssikuivurissa ei puita lämmitetä kuin 35 asteeseen. Kuivain erottaa vettä silloin n. 30-40 litraa vuorokaudessa. Näin puut voidaan kuivattaa niin kuivaksi kuin on tarve. Kuivaus kuitenkin kestää tällä menetelmällä n. 3-4 viikkoa, ja sähkölasku on sen mukainen.
Jos puut joutuvat ulkosäilytykseen kuivauksen jälkeen, ei niitä kannata kuivattaa alle 20%::n koska ulkoilma esimerkiksi rakoliiterissä kostuttaa ne syksyllä kuitenkin noin 25%:n kosteuteen.
Toistaiseksi kuivauskustannuksista tuleva sähkölasku on siirrettävä puiden hintaan sellaisenaan. Jatkossa lämmitysken avuksi on rakennettava puulämmitteinen uuni-ratkaisu ja käytettävä enemmän ilmastointipuhaltimia.

Heinäkuussa vielä kaadettiin koivuja (heinäkuu-22)

Tälle tontille ajettiin metrin verran täyttömaata, joten puut piti poistaa. Nämä eivät ehtineet kuivaa ”rasiin” kaadettuna juuri ollenkaan.

Tällä kertaa säkittämisen tilalla olikin niputtaminen. Verkkosäkki maksaa kuitenkin liki 0.5€/kpl ja tekisi mieli saada tyhjät säkit takaisin samalla tavalla kuin tyhjät trukkilavatkin.

Muovikalvoa nipuun menee vain 4-5 kierrosta, ja sen kustannukset ovat vain muutamia senttejä. Kuhunkin nippuun tulee noin 25 litraa puita ja niitä on siis yhdessä pinokuutiometrissä 40 kpl.

Niput ovat huomattavasti kätevämpiä käsitellä. Verkkosäkkien huono puoli on se, että niistä on aika vaikea ottaa yksittäisiä klapeja. Varsinkin jos on kyse havupuu-klapeista. Puut tahtovat aina tarttua säkin verkkoon kiinni. Jatkossa siis koivua säkkeihin ja nippuihin – havupuu-klapit vain nippuihin.

Kaikki nämä puut ovat vielä nyt varastossa kuivumassa. Niiden kosteus pitäisi mitata ja tarvittaessa kuivattaa käyttökosteuteen kuivurissa.